Tuesday, January 4, 2011

terima kasih kawan

Adakah sahabat tu kawan masa kita senang saje? Ataupun apa?

Bagi bg aku, Sahabat tu besar maknanya. Memang susah nak cari tapi memang wujud. yang boleh aku panggil sahabat mungkin ada sorang dua(xbermaksud seorang atau 2 je) .aku pun bukan lah shabat yg baik untuk kawan2 aku...xperfect jugak,ade janji yg xtertunai gak...tp xbermaksud aq lupekan janji aq,aq xtunaikan sebab kerane kawan nielah jugak...
aku ade terbace kat beberape blog pasal kawan dan ade something nak aku share kat korang yg dah hebat n tau erty kawan nie..

  • Nilai yang terdapat dalam persahabatan seringkali apa yang dihasilkan ketika seorang sahabat memperlihatkan secara konsisten:
    • kecenderungan untuk menginginkan apa yang terbaik bagi satu sama lain.
    • simpati dan empati.
    • kejujuran, barangkali dalam keadaan-keadaan yang sulit bagi orang lain untuk mengucapkan kebenaran.
    • saling pengertian.
Apakah ciri-ciri sahabat yang baik? [Dipetik dari Nurjeehan Wordpress]
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Kenapa aku timbulkan isu persahabatan dalam blog hari ni? Sebab hari ni, ada perkara buat aku terfikir "Betulkah aku betul2 faham apa itu persahabatan?" aku tahu ade dalam kalangan kawan aku yg xske kan aku..bencikan perangai aq...maaflah kawan,aku nie xsempurna n aku rase korang xcukup lg kenal aku,siapa aku....kalau korang kenal aku korang mesty tahu setiap perbuatan aku...cara aku bergaul dengan korang...selame nie aq selalu denga perkataan "Engkaulah sahabat aku." tp selepas beberape kes yg kene kat aq sendiri baru aq tau erty persahabatan nie d terjemahkan oleh kawan aku....yelahh senang same2 susah berterabur lari nyuruk....bile tegur,sikit pown xleh terime then mule lah mulut 2 cakap bukan2 yelah cakap belakang mane aku denga....xpe aku  sangup bla bawak diri jaoh2 asalkan kawan aku bahagie...xpe...kalau terase bawak2 lah pk sape aku nie....
orang cakap kawan biar beribu(hentam je :) ) mungkin beribu sebab lau sorang hilang n pg,kite ade banyak lg...bg aku mungkin xkot....setiap kawan ade makne tersendiri n kalau aku lari dari korang pown sebab korang jugak....aku malas lah campur hal2 yg xberkaitan dengan aku...aku tau aku xdperlukan lg,so baik do my on way on life.....mungkin kite beza pendapat,citarasa,perangai,xserasi same2...xpayah nak cakap bukan2...aku boleh survive....
ini erty persahabatan!! kalau aku tegur bukan aku maksud nak halang korang...aku just xnak korang terlari dari "kami" im not bz body tp sebab kawan jugak aku terpakse......




tp sekarang..................
setiap hari beratus persoalan memburu fikiran ku...adekah aku sahabat yg baik????
erm entahlah setiap manusia menilai hati budi mengikut citarasa mereka sendiri.....
aku sentiasa belajar mengenal apakah sahabat itu...belajar mendewasakan fikiran aq yg masih kolot nie...
pesanan aku kepada rakan ku...kamu bg yg terbaik untuk ku aku akan buat yg terbaik juga.....xkan madu dibalas dengan racun...
terima kasih kawannn.....

2 comments:

Amanie Ashraff said...

kwn dlm dunia maya lg best kdg2

kentangkiler said...

yup lg best lgpun sekarang mcm2 leh buat dgan internet