Tuesday, January 4, 2011

berangan itu pENtiNG

setiap orang yang waras mesty berangan daham kehidupan mereka...cita2 kita juga hasil dari angan2 kita yg mengunung tinggi bak gunung merapi hehehe.....pentingnya berangan buat kita adalah setiap kali kita berangan mesty kita usaha tok capai angan2 itu xkire lah dengan ape jua care,reality atau fantasi kita...mcm men lego lah jugak pasang sane,pasang sini barulah jadi...kalau dah xdapat buat kene lah berangan skit baru dapat buat.....samelah juga dengan melukis,kalau x berangan mane nak dapat hasil lukis yg menawankan??


teringat mase aku first masuk tadika(KEMAS)dulu...itulah pertame kali aq dengar perkataan cita2 n tau maknenye...
yang lawaknye aq punye first cite2 buat cikgu aq terkejut n mengelitik haty rakan2ku :)
mase 2 cikgu suruh setiap seorg bgun n bgtau cite2 masing2..ade yg nak jd polislah...akauntan lah cikgulah..tibe giliran aq......cikgu mule bertanye


cikgu:nizam kamu dah besar nak jd apa??? apa cita2 kamu???
aq dengan xbersalah menjawab..
nizam: nak jd tukang bawak lori balak...(sambil garu kepale)
kelas yg sunyi sepi tiba2 rih dengan gelakan rakan2ku...hahaha sungguh memalukan bg aq...cikgu aq hanye mampu tersenyum melihat riak wajah aq yg malu...kalau lah aq tau ape makne cite2  2 dulu aq dah jawab nak jd PM!!!hahaha....selepas 2 baru aq tau makne cite2 n yg peliknye tiap2 tahun aq tuka cite ble masuk sekolah rendah...nak jd polis lah tentera laut lah pelayar lah...hahaha sumenye sebab aq terlalu taksub berangan lah....ble men game perang mulelah aq nak jd tentera hahah 
mungkin nie sebab cite2 aq nak bawak lori kot...dah mcm bwak BMW dah haha
dengan berangan juga lah aq dapat belajar dengan penuh semangat...pantang nampak org lebih sikit markah time pekse dah jelous hahah....cite2 tetap aq nak jd ENGINEER tapi cite2 xkan datang kalau xusehe betul2 kan???
hahah berangan lah aq kejar cite2 aq nie :P berangan nak pakai kereta mewah lah,rumah mewah lah kalau ikutkan sume bende aq nak!..2 lah kehebatan aq punye berangan sampai salah tempat....


nie lah cite2 aq tp aq xnak lah jd buncit mcm dye nie....:)
Tapi orang kata, hidup ni jangan terlalu dirancang sangat. Nanti perfect. Kalau perfect sangat dah tak best.
n jgn pula xrancang hidup kita nie nt gelap pulak mase depan kite...dah kene org suluh n pimpinkan kite...
xkan sume nak bergantung dengan org belajarlah hidup sendiri.
Bak kata zahiriladzim Biar kita ada idea bila nak buat apa - apa. Sampai kita genggam impian kita. Tak mampu kejar impian?

Kalau tak mampu nak 'kejar' impian, 'jalan' pun boleh. Asalkan sampai.



berangan itu indah.....:P

3 comments:

ekyn ashikin said...

berangan tuh wajib yer.. hehe

kentangkiler said...

yup wajib2 kalau x,mane nak dapat bende yg kite nak... betul x???

Mas-Azi-Mah said...

ye ye. sape yg tak penah berangan kan? ^^